kvanne grafiska GRAFISK FORM & DESIGN - från idé till produkt!
Hem Tjänster Portfolio Om Kvanne

Nyheter

Nu finns Kvanne på Etsy!
(2019-04-02)
Nu finns min småskaliga webbutik på Etsy.
"If it’s handcrafted, vintage, custom, or unique, it’s on Etsy."
Buerie båeteme! Välkommen!
/Marie på Kvanne
Besök mig på Etsy!

Kvanne deltar i filmprojektet "Saajven jïh elmien gaske"!
(2019-02-04)
Marie Persson Njajta på Kvanne deltar i filmprojektet "Saajven jïh elmien gaske - Between Saajve and the sky" - ett hjärteprojekt som engagerat hela vår familj med fantastiska skisser, bilder, språk och samtal. Projektet är utvecklat av Bautafilm genom Oskar Njajta Östergren, den visuella världen är skapad av Anders Östergren Njajta i samarbete med Endre Skandfer på produktionsbolaget Fabelfjord. Marie Persson Njajta på Kvanne står för grafisk form. Kompositör är Anders Rimpi.
"Bautafilms animerade serie i utveckling, ”Mellan Saajve och himlen”, har blivit antagen till det internationella pitch-forumet Financing forum for kids content. Av 27 utvalda projekt är endast tre från Sverige. Saajven jïh elmien gaske, som serien heter på samiska, är animerade sago-äventyr med syskonen Aanta och Bräjhta. Historierna utspelar sig i den sydsamiska naturen där skogen möter fjället."
Läs mer om projektet hos Bautafilm!
Nyhet om Financing forum for kids - läs mer hos Bautafilm!

Ny språktröja från Kvanne!
(2018-12-08)
Ny unik design från Kvanne!
Tröja Gievrie by Kvanne

Nu finns en ny samisk språktröja för barn från Kvanne. Tröjan är ekologisk och rättvisemärkt. Det är en uppföljning till Tröjan Vaerie.
Design from Sápmi by:
Marie Persson Njajta, Kvanne
© COPYRIGHT KVANNE.
Läs mer i webbutiken!

Kvanne på julmarknad på Udden i Tärnaby!
(2018-11-15)
Marie på Kvanne deltar på julmarknaden på Udden i Tärnaby lördag 8 december kl 12-16. Jag kommer ha med mig Låvnadahke m.m. Buerie båeteme! / Varmt välkommen!

PREMIÄR! Låvnadahke by Kvanne!
(2018-08-20)
Ny unik design från Kvanne! Låvnadahke/Soluppgång by Kvanne
Handbroderat kuddfodral i kraftigt linne. Handsydda detaljer i hemgarvat renskinn samt ullkläde i traditionella samiska färger. Kuddfodralen sys av mig i Bearkoenvuemie / Björkvattsdalen, Tärnaby.
Design from Sápmi by:
Marie Persson Njajta, Kvanne
© COPYRIGHT KVANNE.
Läs mer i webbutiken!

Kvanne deltar i Tjoakke popup-butik i Tärnaby i sommar!
(2018-07-15)
Kvanne deltar i Tjoakke popup-butik på Saemien jarnge Dearnesne i Folkets Hus under gränshandelsmarknaden i Dearna/Tärnaby 20-22 juli 2018. Här finner du fina och unika alster från flera samiska företagare. Därefter hittar du Tjoakke popup-butik på Familjen i Tärnaby i två veckor. Buerie båeteme!

Marie Persson Njajta deltar i Eatnamistie/Jordskap på Designcentrum i Staare 2018 - med jubileumsupplaga av Askedibie!
(2018-02-05)
På samernas nationaldag den 6 feb 2018 kl 11.45 är det vernissage av Eatnamistie / Jordskap på Designcentrum i Staare2018, Östersund. I Eatnamistie premiärvisar Marie Persson Njajta från Kvanne en ny medlem i serien Askedibie / Månsken. Inför 100-årsmarkeringen av det första samiska landsmötet på svensk sida har jag valt att utforma ännu en Askedibie som inom kort kommer finnas i Kvannes webbshop i begränsad upplaga. Min senaste produkt i Askedibie/Månsken - en liten linneduk med dekor i ullkläde - vill jag tillägna min far som hastigt lämnat oss i enormt stor sorg och saknad. Här finns jubileumsutgåvan av Askedibie.

Eatnamistie/Jordskap
Pågår:
5/2 - 1/3
Plats: Designcentrum, Prästgatan 9 i Staare/Östersund.
Läs mer här samt inslag i Sameradion

Marie Persson Njajta från Kvanne deltar vid det samiska 100-årsjubileumet i Staare!
(2018-01-11)
2018 är det 100 år sedan det första samiska landsmötet på svensk sida av Saepmie. Det anordnades på sydsamiskt område i Staare/Östersund. Mötet kommer att högtidliggöras under jubileumsveckan 5 – 11 februari 2018 i Staare. Marie Persson Njajta på Kvanne kommer att ställa ut under jubileumsveckan. Mer info kommer.

Marie Persson Njajta från Kvanne reser till Ainufolket på Hokkaido!
(2017-11-01)
I slutet av november-början av december reser jag till Hokkaido i Japan för att möta Ainukonstnärer och representanter där jag kommer både medverka i en konstutställning tillsammans i en delegation samt tala på en forskningskonferens. Jag är enormt tacksam för att ha fått möjlighet att göra denna resa och att ingå i denna delegation. Jag hoppas kunna dela erfarenheter, stärka relationer, fördjupa kunskap, engagemang och finna gemensam inspiration. Förhoppningsvis är det starten på ett långsiktigt samarbete. Jag har med mig egen slöjd samt konstverket "Smalhtjaramme: Broken mirror - The state failed us".

Jag deltar för att jag förstått att vår sydsamiska situation där jag lever, i Bearkoenvuemie/Björkvattsdalen, har flera beröringspunkter och likheter med Ainufolkets situation, dvs man har en kultur och ett språk som är väldigt hotad, samt att staten fört en koloniseringspolitik som fått stora konsekvenser och som fortsätter än idag. Vi har även gemensamma erfarenheter av att drabbas av och kämpa mot exploateringar såsom vattenkraftsdämningar och gruvprojekt. Men trots det fortsätter vi existera och kämpa för våra rättigheter samt föra vidare, uttrycka och revitalisera vår kultur på olika sätt. Tomas Colbengtson ansvarar för den konstnärliga delen. 2017 Indigenous Art Workshop FAAMOE-MOSMOS-Decolonization: Collaboration between artists/artisans and researchers/activists. Art Workshop & International Conference on Policy towards Indigenous Peoples: Lessons to be learned. Art Workshop at Sapporo Pirka Kotan, Sapporo Ainu Culture Center. Se bilder från utställningen finns på Kvannes facebook samt se artikel på:
sameradion

Marie Persson Njajta från Kvanne finns i Metodistkirken i Tråante/Trondheim vid det samiska 100-årsjubileumet!
(2017-02-01)
Nästa vecka är det stort 100-årsfirande sedan det första gemensamma samiska landsmötet i Tråante/Trondheim. Marie från Kvanne kommer att vara på plats och deltar bl.a. i konst- och slöjdutställningen Vaapsten bïjre i Metodistkyrkan. Marie deltar med konstverken "Aalkoe I - Våjhtja/Löfjäll" (Mov Maadter-Aahka) och "Aalkoe II - Aalkoe-almetjh" (Mov Aajja) samt med Askedibie kuddfodral.

Marie kommer även att hålla föredrag i Metodistkirken om "Urfolkskvinnors kamp mot exploatering och kolonisation".
Buerie båeteme! Varmt välkommen!

Nu har Kvanne öppnat webbutik!
(2016-12-13)
Dellie maa! Nu går det att beställa Kvannes design i vår webbutik! Det känns skönt att äntligen kunna underlätta för mina kunder att beställa och köpa Kvannes produkter. Håll utkik & följ min webbutik för den kommer fyllas på längre fram.
Buerie båeteme! Varmt välkommen till KVANNES WEBBUTIK - klicka här!

Kvanne finns på Gaaltije!
(2016-08-27)
Den 27 augusti invigs utställningen Vaapsten bïjre på Gaaltije i Staare/Östersund. Utställningen pågår fram till 24 september.

Nu finns även design från Kvanne i Gaaltijes butik i Staare/Östersund: Askedibie löpare och kuddfodral i 100% linne samt sköna barntröjor Vaerie Vuelie Vaajmoe (Fjäll Jojk Hjärta) som passar inför skolstart och höst. Jag ställer även ut "Aalkoe I - Våjhtja/Löfjäll" (Mov Maadter-Aahka) och "Aalkoe II - Aalkoe-almetjh" (Mov Aajja) i utställningen Vaapsten bïjre på Gaaltije. Utställningskatalogen är också formgiven av Kvanne. Buerie båeteme!

Kvanne deltar på Tärna marknad!
(2016-07-20)
Marie Persson på Kvanne deltar vid Gränshandelsmarknaden i Tärnaby 22-24 juli 2016. Du finner Kvannes alster, produkter och slöjd i slöjd- och konstutställningen Vaapsten Bïjre i Folkets Hus.
"Vaapsten Bijre - sydsamisk slöjd- och konstutställning. Välkomna på en utställning av samtida sydsamisk slöjd och konst från Björkvattnet, strax utanför Tärnaby. Björkvattsdalen är hjärtat i Vapstens fjällområde och här bosatte sig många av områdets samer och många som idag är verksamma inom konstnärliga uttryck kommer från dalgången. Alla som deltar i utställningen härstammar från Björkvattsdalen där samiskt hantverk varit en del av det vardagliga livet. Projektet Vaapsten Bijre presenterar verk som är baserade på den gemensamma samiska historien och kulturen. Under utställningen kan du träffa hantverkare och konstnärer av världsklass samt se och även köpa vissa av deras föremål."
TÄRNABY 22-24 JULI 2016
FOLKETS HUS
FRE-LÖR 11-17
SÖN 11-15
Buerie båeteme!

Kvanne just nu på Ájtte!
(2016-02-06)
Idag är det samiska folkets dag! Lahkoe saemien åålmegebiejjine! Just nu finns Kvannes verk på Ájtte i Jokkmokk. Askedibie/Månsken muggar och löpare samt Vaerie barntröjor hittar du i Ájttes butik. Marie på Kvanne deltar även i utställningen Vaapsten bïjre - sydsamisk samtida slöjd och konst från Björkvattsdalen samt ett sceniskt framträdande med berättande, jojk och musik. Kvanne har även designat den 40-sidiga utställningskatalogen. I utställningen deltar 20 samiska kreatörer mellan 21 och 87 år. Det är starkt och stort. Pågår 3 februari - 5 mars. Varmt välkomna att besöka Ájtte (bilder till höger).
Buerie båeteme!

Nypremiär för Kvannes form & design 5 december!
(2015-11-27)
Den 5 dec är det nypremiär för Kvannes form och design! Det kommer att ske på julmarknaden på Udden i Dearna/Tärnaby samt de närmaste veckorna. Efter några år med ett stort ideellt engagemang siktar Kvanne äntligen på att arbeta vidare med egna projekt, ett steg i taget. Mer info kommer. Stort tack till alla som stöttat mig under de senaste åren. Buerie båeteme! Varmt välkomna!
/Marie på Kvanne

Ny höst - nya tag &
nya kontaktuppgifter!

(2015-10-01)
Efter en tid med mycket ideellt engagemang tuffar nu Kvanne in i en ny höstsäsong. Inspirationen och kreativiteten har börjat återvända och den närmaste tiden kommer jag att använda till att utveckla egna projekt.

Kvanne grafiska har nu ny webbadress, e-post och telefon. Numera finns Kvanne på:
Webb: www.kvanne.nu och
www.kvannegrafiska.se
E-post: kvannegrafiska@gmail.com
Tel. 073-806 98 48.
Förhoppningsvis kommer det att hända lite nya saker på Kvanne i höst och vinter!
Allt gott och stort tack till alla som stöttat mig, min familj och vårt nätverk och organisation genom de senaste åren då gruvengagemanget varit i fokus.

Ett hösttips är urfolksfilmfestivalen Dellie Maa - Sápmi Indigenous Film & Art Festival som kommer att gå av stapeln i Dearna/Tärnaby och Stuehkie/Stockholm!
Vi ses kanske där! Läs mer: www.delliemaa.com

I februari - mars 2016 kommer jag även att delta i en utställning på Ájtte i Jokkmokk!
Läs mer:
Vaapsten bïjre på Ájtte

Buerie båeteme!
/Marie på Kvanne

2014-05-01
Nyhetsuppdateringen har varit lite eftersatt så skriver kort om det. De senaste åren har varit väldigt intensiva för mig pga det engagemang jag haft som grundare av Nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen, Tärnaby. Det arbetet har tagit mycket tid och energi från mig och vår familj. Sedan 2013 är jag även invald som ordinarie ledamot i Sametinget. Parallellt med det tuffar dock Kvanne grafiska på och har bl.a. designat böcker, webbplatser m.m.

Premiär! Vernissage och boksläpp av Queering Sápmi!
(2013-09-20)
Närmare 500 personer gästade invigningen av Queering Sápmi - samiska berättelser bortanför normen på Västerbottens museum. Efter invigningen följde en helg fylld av samtal, diskussioner och fest. Projektet anordnade en seminariedag på lördagen där både organisationer och individer var med och tog plats. Utställningen kommer att resa vidare och boken går att köpa hos Qub förlag. Läs mer om projektet Queering Sápmi här!

Marie på Kvanne vald till Årets Västerbottning av VK:s läsare!
(2012-12-31)
Efter intensiva och slitsamma år med ett personligt ökande engagemang angående de enormt storskaliga nickelgruvsplanerna i Rönnbäck/Umeälven i Tärnafjällen där jag grundat Nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen, Tärnaby, blev jag oerhört glad och överraskad när det visade sig att jag blivit vald till Årets Västerbottning. För mig var det en stor ära bara att bli nominerad! Går inte med ord beskriva hur det kändes och hur mycket det betyder för mig. Stort stort tack till alla som röstat.
Läs mer om det på:
Västerbottens-Kuriren
Umeå universitet
Vad gäller vårt nätverk kan du stödja det genom att gå med i vår Facebookgrupp.

Tävla & Kvanne stödjer UNICEF!
(2011-12-01)
Kvanne lottar ut 1 ex av den Samiska almanackan // Sápmi Events 2012.
Vinnaren dras bland Kvannes fans på Nyårsafton!

Kvanne köper samtidigt 1000 påsar vätskeersättning till barn samt
10 000 vattenreningstabletter av UNICEF för att stödja deras viktiga arbete!
Läs mer på Facebook!

Nu finns Kvanne på Facebook!

(2011-11-15)
Nu hittar du Kvanne på Facebook. Gilla sidan för att få tillgång till senaste nytt!
Do you want in?

Samiska almanackan 4 år!
(2011-11-15)
Nu har den samiska almanackan för 2012 landat! I år firar den 4 år och har fått ett litet ansiktslyft och än mer fullspäckad med arrangemang från hela Sápmi och mer språkligt utbyggd! Innehåller alla arrangemang du behöver för en lyckad Sápmi Tour! Begränsad upplaga.
Läs mer..

VIT JUL!

(2011-11-10)
KVANNE stödjer kampanjen VIT JUL.
Gör det du också!
Läs mer..

Kvanne deltar i Indigee!

(2010-11-23)
Kvanne deltar i Indigee - Indigenous Entrepreneurship. Tanken är att utveckla sin affärsverksamhet och få möjlighet till affärsrådgivning och nätverkande. Projektet pågår i ett år och innefattar träffar i Vilhelmina, Enontekiö (Finland) och Naryan-Mar (Ryssland).
Läs mer..

Årets samiska almanacka är här!
(2010-11-23)
Ifjol sålde den samiska almanackan slut och tilldelades ett stipendium för stolt samisk kultur! Nu är den här igen. I år med ett praktiskt kalendarium att klippa ut och sätta upp på kylskåpet.
Läs mer..

VIT JUL!
(2010-11-23)
KVANNE stödjer kampanjen VIT JUL.
Gör det du också!
Läs mer..

Kvanne deltar i Landsbygdskonferens!
(2010-10-04)
Kvanne medverkar vid Landsbygdskonferens 2010 i Lycksele 7-8 okt. Tema: GRÖNA, NYA och GODA näringar i Västerbotten! Föreläsningar, utställningar och samtal kring länets utveckling. Kvanne berättar om sitt företagande och samtalar kring nya näringar som bryter mot traditionella föreställningar om vad som är möjligt. Arr: Länsstyrelsen, Region Västerbotten, LRF och Länsbygderådet.

Full fart på Kvanne i höst!
(2010-09-24)
Marie på Kvanne är tillbaka från sin mammaledighet och är i höst aktuell med flera spännande projekt! Håll ögonen öppna o kolla här på webbplatsen! Uppdateringar kommer inom kort.

Pressmeddelande >>
Samiskt designprojekt från Tärnaby belönas!
(2010-02-05)

Stipendium för stolt samisk kultur!

Marie Persson

Marie PerssonKvanne grafiska i Tärnaby har tilldelats ett stipendium för bevarande och utveckling av den samiska språkkulturen. Stipendiet delades ut i skenet från facklor och eldar under invigningsceremonin av Jokkmokks vintermarknad.

Juryns motivering lyder: ”Marie Persson visar på ett modernt sätt hur man kan kombinera det samiska språket med samisk design för att medvetandegöra och skapa intresse för det samiska språket.”

– ”Det här stipendiet gäller den samiska almanackan som jag gett ut i två år. Det känns oerhört hedrande och roligt att få ett eget samiskt designprojekt prisat”, säger Marie Persson.

För andra året i rad delas tre stipendier á 10 000 kr ut för stolt samisk kultur i kategorierna slöjd-, språk- och matkultur. Upphovsmakarna till stipendiet är Jokkmokks Korv & Rökeri och Ridderheims som vill uppmuntra och stödja unga begåvningar som främjat utvecklingen av den samiska kulturen.

– ”Nu har jag fått en sporre att förverkliga fler av mina idéer som kombinerar det samiska språket med samisk design och grafisk formgivning”, säger Marie Persson.

Juryn har bestått av Henrik Blind (ordförande Kultur och fritidsnämnden), Greta Huuva (egen företagare inom samisk mat), Mikael Pirak (slöjdlärare) och Ewa-Christina Blind (språklärare).
Läs mer om samiska almanackan >
Till Ridderheims hemsida >

VIT JUL!
(2009-12-01)
KVANNE stödjer kampanjen VIT JUL.
Gör det du också!
Läs mer..

Årets samiska almanacka är här!
(2009-10-30)
Succén från ifjol är tillbaka! Den unika samiska almanackan firar 1 år och är ännu mer fullmatad med fler språk och fler arrangemang! I år även samiska släktord och sydsamiska personnamn.
Läs mer..

KVANNE firar 1 år!
(2009-10-29)
KVANNE grafiska firar 1-årsjubileum!
Läs mer..
KVANNE firar 1 år!

Profilproduktsortiment!
(2009-04-01)
Nu kan jag erbjuda det mesta inom profilreklam! Jag hjälper dig hela vägen från idé till färdig profilprodukt - vare sig det handlar om kläder, kepsar, dekaler, skyltar, väskor, pennor, godis eller bildekaler. Möjligheterna är oändliga! Även inredning, fritidsprylar och elektronik.

Kvanne deltar i Framgångståget
(2009-04-01)
Kvanne deltar i Framgångståget under 2009/2010. Framgångståget är ett affärsutvecklingsprogram i Västerbotten och Norrbottens län för kvinnliga företagare som vill utvecklas och skapa tillväxt i sitt företag. Arr: Entreprenörcentrum.

Kvanne besöker Formex
(2009-01-01)
Kvanne besöker Formexmässan i Stockholm den 14-18 januari för inspiration och trendspaning.

Sydsamisk - Svensk almanacka 2009
(2009-04-01)
Nu är den äntligen här! Almanackan med både sydsamiska och svenska månader och dagar. Kalendern innehåller fotografier från Saepmie, ett urval av samiska arrangemang, samiska och svenska flaggdagar samt månens faser. Foto och form: Marie Persson. Beställ direkt från mig eller någon av mina återförsäljare.

Nu får Hemavan Tärnaby egen grafisk byrå! (2008-10-29)

Låvnadahke by Kvanne

Tröja Gievrie

Låvnadahke by Kvanne

"Smalhtjaramme" Marie Persson Njajta

Marie Persson Vaapsten bïjre 2016

Dearna 2016

Kvanne på Ájtte 2016

Askedibie by Kvanne

Marie Persson Årets Västerbottning
Västerbottens-Kuriren filmklipp (31 dec 2012)

Marie Persson Årets Västerbottning. Foto: Tom Juslin
Västerbottens-Kuriren (31 dec 2012) Foto: Tom Juslin


Piteå-Tidningen Helg (21 maj 2011)
Artikel i Blå vegen
Ranabladets Blå vegen-bilaga (feb 2009)

Artikel i Lokaltidningen VB Inland
Lokaltidningen Västerbottens Inland (jan 2009)

Artikel i Västerbottningen företag
Västerbottningen företag (dec 2008)

Foto i VK

Satsar på design
i fjällvärlden

Västerbottens-Kuriren (2008-11-02)


Nytt företag öppnar
i Tärnaby

Västerbottens-Folkblad (2008-10-29)
TÄRNABY. Kvanne Grafiska. Det är ett nytt företag i Tärnaby. Marie Persson är kvinnan bakom satsningen. Kvanne Grafiska erbjuder grafisk formgivning, design för trycksaker, profilprodukter och webb.

KONTAKT MARIE
kvannegrafiska@gmail.com
Besök webbutiken
Facebook

KVANNE GRAFISKA, TÄRNABY / DEARNA

kvanne grafisk
© COPYRIGHT 2008-2019
KVANNE
kvanne