kvanne grafiska GRAFISK FORM & DESIGN - från idé till produkt!
Hem Tjänster Portfolio Om Kvanne


Om Kvanne

Marie Persson Njajta

KVANNE GRAFISKA grundades oktober 2008 i Dearna/Tärnaby. Här har jag mina samiska rötter och vår familj lever av och med naturen. Här hämtar jag kraft och inspiration. För mig är mitt samiska kulturarv och livet nära naturen ett förhållningssätt jag alltid bär med mig. Jag drivs av ett engagemang att människor ska kunna leva och verka i sina områden, oavsett var man bor, och kunna förverkliga sina idéer och drömmar. Jag har genom åren varit delaktig i olika affärsutvecklingsprojekt som Indigee och Framgångståget, varit kreativt bollplank och tycker om att se möjligheter.

Jag som driver den här grafiska byrån heter Marie Persson Njajta och är 41 år. Jag har mina rötter i Björkvattsdalen utanför Tärnaby. Jag har ett djupt engagemang för mänskliga rättigheter, urfolksrättigheter och barns rättigheter, och är ordinarie ledamot i Sametinget.

För ett antal år sedan arbetade jag vid informationsenheten på Umeå universitet där jag var engagerad i ett projekt med att bygga om universitetets webbplats. Jag är utbildad systemvetare och har även arbetat med webbdesign och layout i olika former. I bagaget har jag studier inom grafisk form, systemvetenskap, projektledning, företagsekonomi m.m.

Buerie båeteme!
/Marie på Kvanne

Nyheter -->


Vad är kvanne?

Kvanne är en traditionell och hälsobringade ört i Sápmi. En gammal legend berättar om hur ängeln Gabriel uppenbarade sig för en munk i en dröm och berättade att kvanne kunde bota pest. Därefter kallades den Angelica, vilket betyder ängel, och ansågs som den mest effektiva av alla plantor mot trolldom. För oss samer har kvanne alltid varit viktig och är en traditionell ört. Samer har sedan urminnes tider tuggat stjälkar och rötter mot onda andar och för att få ett långt liv bl.a. Kvanne har alltid använts och gör så än idag. Hela växten kan användas och ätas. Kvanne är dessutom ett gammalt samiskt musikinstrument.

Namnet Kvanne var ett naturligt val då kvanne är viktig för mig och vår familj och har en stark historia. Den är ett viktigt inslag i vår familjs dagliga liv. Sedan är det inspirerande att kvanne växer och frodas på fjället samt i de värsta våtmarkerna. Den har en mängd olika användningsområden och kan bli imponerande högväxt. Även på vintern när snön ligger djup envisas den med att sticka upp genom det tunga snötäcket. Den är oerhört vacker, även rent grafiskt, med sina raka linjer och klotformade blomställningar. Namnet kvanne ligger dessutom bra i munnen och är som klippt och skuret för en grafisk byrå. Enkelt, rent och lätt att komma ihåg!

KONTAKT MARIE
kvannegrafiska@gmail.com
Besök webbutiken
Facebook

KVANNE GRAFISKA, TÄRNABY / DEARNA

kvanne grafisk
© COPYRIGHT 2008-2019
KVANNE
kvanne